Jumaat, 10 Januari 2014

Hari pertama persekolahan 2014


Sibuk betul saya awal tahun ni, maklumlah tahun ni anak sulung dah masuk darjah satu di Maahad Tahfiz. Tahun sudah anak-anak belajar tadika boleh excuse kalau masuk lambat tapi darjah satu kena menepati masa. Kelas hafazan start pukul 7.30 pagi setiap hari, jadi kena keluar rumah pukul 7.00 pagi untuk sampai dalam pukul 7.20 pagi. Kalau naik motorsikal boleh cepat 5 minit. Haarith cakap, kalau sampai lewat kena berdiri luar kelas itu yang mesti sampai awal tu.

Hari pertama di Maahad Tahfiz MATAQU
Muka kebuluran hari pertama sekolah.

Hari pertama jemput Haarith balik sekolah dalam pukul 6 petang dia cakap lapar. Terus pergi makan nasi pataya kegemaran dia, mahu dekat sepinggan dia makan. Rupa-rupanya kat sekolah hanya disediakan makan tengahari sahaja. Minum pagi dan petang tidak disediakan tapi boleh dibeli di kantin. Hari tu memang tak bagi duit langsung lah sebab tak tahu pun kantin menjual makanan. Sejak hari itu kami siapkan bekal dan duit belanja sekali, taknak dia berlapar dan tak boleh fokus pelajaran nanti.

Belajar di Maahad Tahfiz Al-Quran MATAQU
Hari Jumaat pakai jubah putih. Sejuk mata memandang.

Cerita anak nombor dua pula, sekarang dah jadi senior. Haha, sebab dia dah 5 tahun, ada lagi kecil 4 tahun kat tadika tu. Setiap pagi dah senang bangun, tak macam dulu kemain liat nak bangun pagi. Pergi sekolah pun dah tak meragam, maklumlah senior kan mesti dah konfiden. Tahun ni tadika dah tukar seragam baru, lebih cantik. Saya rancang tahun depan nak hantar dia pra-sekolah kat Haarith. Senang hantar dan jemput sekali sebab waktu balik sama.

Hari pertama tadika 2014 pakai seragam baru

Baby comel Amir Khalif kena tinggal sorang

Baby Amir Khalif ni apa cerita?? Haha, sekarang dia bos sebab dua orang abang dia takde dah pergi sekolah. Mainlah dengan kakak bibik tu sampai tengahari baru abang Kamal balik dan boleh buli dia.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...